Fjernvarme på vej til Vedbæk: Dit brugte badevand bliver til driftssikker, grøn fjernvarme

Krigen i Ukraine sendte for alvor gaspriserne på himmelflugt for to år siden. Det har bl.a. ført til et bredt politisk mål om, at der fra 2035 ikke skal være boliger, der opvarmes med gas. Der er derfor rift om at få etableret fjernvarme. Heldigvis er der fjernvarme på vej til Vedbæk.
dato

Krigen i Ukraine sendte for alvor gaspriserne på himmelflugt for to år siden. Det har bl.a. ført til et bredt politisk mål om, at der fra 2035 ikke skal være boliger, der opvarmes med gas. Der er derfor rift om at få etableret fjernvarme. Heldigvis er der fjernvarme på vej til Vedbæk.

Energiselskabet E.ON er i gang med at samle interessetilkendegivelser til at kunne etablere fjernvarme i Vedbæk. E.ON fik sidste år 2023 godkendt sit projektforslag om at bygge en fjernvarmecentral på Novafos’ spildevandsanlæg. Energicentralen vil udnytte overskudsvarme fra spildevand og producere den resterende varme på grøn strøm. Kommunalbestyrelsens godkendelse af projektet betyder, at første husstand kan få fjernvarme allerede i 2026. 

Rudersdal Kommune vil ifølge varmeplanen konvertere Vedbæk til fjernvarme inden udgangen af 2028. Målet er, at varmeforsyningen i hele kommunen skal være fossilfri, og olie og gas til opvarmning skal udfases helt. Grøn varme er et væsentligt element i klimaplanen, fordi Rudersdal skal reducere CO2‐udledningen med 85 % i 2030 i forhold til 1990. 

E.ON er kendt for at etablere fjernvarme på mix af grønne varmekilder og er i forvejen til stede andre steder i kommunen.

 ”Rudersdal Kommune har været dygtige til at skabe en sammenhængende, grøn varmeplan, og vi er meget glade for at spille en aktiv rolle i den. Vi har leveret varme i kommunen i mange år, så vi kender til området i forvejen, og glæder os til at komme i gang med at bygge en ny og fremtidssikret varmecentral i Vedbæk”, fortæller Varmechef i E.ON Danmark, Bjørk Paamand Olsen.

Næste skridt: Tilkendegivelser fra borgerne

Fjernvarme er varme i fællesskab. For at kunne bygge den nye energicentral, der skal levere fjernvarme til Vedbæk, behøver E.ON tilkendegivelser fra borgere i området, der vil være med i det kommende fjernvarmenet. Først når 70 % af området har tilkendegivet tilslutning, kan første spadestik kan sættes. Man kan læse mere og tilmelde sig på: eon.dk/vedbaek

Mandag den 18. marts kan man høre om projektet
Vedbæk Grundejer- og Beboerforening holder ordinær generalforsamling: 18. marts 2024 kl. 19.30 i ventesalen på Vedbæk Station. Deltagere i generalforsamlingen vil være borgmester Anne-Sofie Orth samt repræsentanter fra andre partier og repræsentation fra forvaltningen. Ligesom E.ON vil holde oplæg om den kommende fjernvarme. Læs mere på: https://vedbaek-gbf.dk/

Overskudsvarme og grøn strøm 
Varmen i Vedbæk vil blive produceret på et mix af grønne varmekilder. For at kunne udnytte overskudsvarme fra spildevand vil energicentralen være placeret på Novafos’ spildevandsanlæg, hvor en vand/vand-varmepumpe trækker energien ud af det gamle brugsvand.

Centralen indeholder også en luft/vand-varmpumpe, en elkedel og en akkumulatortank – altså en slags ”varmebatteri” der kan aftage strømmen når der er mest af den, og slukke når der er pres på elnettet. 

2.500 m3 grønt varmelager og fuld forsyningssikkerhed

Varmepumperne kan producere varme til lager i en 2.500 m3 stor akkumuleringstank. Så anlægget producerer varme, når strømmen er grøn, og gemmer den til senere. På den måde kommer den største del af varmen fra vedvarende energi. Som backup vil anlægget desuden have en elkedel, der garanterer fuld forsyningssikkerhed.

Om E.ON Danmark

  • E.ON leverer fjernvarme til mindre byer og er dermed en del af svaret på samfundets ønske om at gøre sig uafhængig af naturgas og øge andelen af grøn energi.
  • Byerne får varme fra E.ONs lokale, energieffektive anlæg, der leverer nem, sikker og lydløs varme.
  • E.ON producerer varme fra forskellige bæredygtige energikilder, som overskudsvarme fra lokale virksomheder, spildevand, el og sol - til gavn for både den grønne omstilling og borgerens og samfundets økonomi.
Kilde: E.ON
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.